Connect with us
ADVERTISEMENT

Room Decoration

Craft Guru Amy Tangerine’s midcentury modern makeover reflects her playful spirit

ADVERTISEMENT

Homes We Love: Every day we feature a remarkable space submitted by our community of architects, designers, builders, and homeowners.

Project details:

Place: Los Angeles, California

Architect: Dan Brunn Architecture / @dbarchitecture

Photographer: Brandon Shigeta / @bshigeta

From the architect: Honoring the beauty of the original mid-century modern home and elevating it to current living conditions, Dan Brunn included unique details for Amy Tangerine and her family. Amy is a master of her craft, known for conjuring up a vibrant array of colors and collecting beautiful local and international art. Baldwin Hills’ single level home sits on top of a hill with views over the horizon to the Pacific Ocean, Palos Verdes and LAX.

The home features an entryway, den, family room, dining room, kitchen, powder room, primary suite with a courtyard that opens to a shower, an additional courtyard off the secondary bedroom, and exterior renovations including a new pool and hardscape along the perimeter of the pledge.

“At the front of the house, the existing brick wall was skinned in a smooth plaster, narrowing down the material palette and emphasizing the beautiful geometric proportions. The use of opposing materials in this open cathedral space ultimately sets the tone and style for the rest of The house is entered through a procession, under a floating roof, on an axis with the front door.The floating roof is free from the buildings on both sides.

“The house’s original plan included two courtyards; although they were neglected, Dan Brunn wanted to emphasize the power of interweaving the interior with the exterior and how nature can be enhanced through careful architecture. One of the courtyards is next to the secondary bedrooms, experienced down the hall, with a custom rug created by local artist Shelby Drabman. In the master bedroom, a new shower was located in front of an additional courtyard, taking in nature and the sky. The real The key moment for this primary bathroom is the sliding glass door, which slides fully open to shower ‘outside’.

ADVERTISEMENT

“The original wet bar in the living room has been retained, although modified. With longtime partners Concrete Collaborative, Dan Brunn used Trails tiles in a light pink hue. The wet bar is now more playful and vibrant, with a large aggregate terrazzo countertop, also of Concrete Collaborative. Just to the right of the wet bar, an existing fireplace has been resurfaced in smooth plaster, with a new skylight above, accentuating the space with a ribbon of natural sunlight. The rest of the den had its original wood library walls refinished and was filled with beautiful books and collectibles.

“To make the family room feel minimal and comfortable, Dan Brunn started by cleaning the existing fireplace and covering it with white plaster. The tones of the room are soft white, with vibrancy coming from the choice of furniture. In addition, the space opens up to the garden, with new sliding glass doors and frameless corner windows.

“The kitchen has an overall neutral color tone. The cabinetry pays homage to the era with fine vertical grained wood and carefully concealed appliances to give the space an unstressed look. A new dining area has been designed with a built-in bench and table on either side of the kitchen.floor to ceiling windows.The nook is positioned next to one of the sliding glass doors, allowing for alfresco dining and commanding views of the garden.The kitchen island is interrupted by a new skylight directly above, and there is also a carefully added new window in the plank wall, allowing a unique view of the garden beyond.

A simple yet effective addition in the dining room, a skylight bathes the room in natural light that plays off the blue hues of the art and furnishings.

“For the exterior, the rhythm of the house is maintained by the post and beam structure, which has been updated and corrected for deterioration over the years. The entire window system has been replaced with western windows that, with frameless glass corner windows, create a seamless interior / outdoor setting. The canopy offers an elongated view of the horizon. Next to the house, a new pool and hardscape has been added along the edge of the property, just before the land slopes downhill. The pool offers a moment of fun for the family, but the water also reflects sunsets, which are visible from the house.While the house is defined by its mid-century roots, Dan Brunn has carefully honored the family’s playfulness and Amy Tangerine’s unique approach – from the pastels in throughout the home to the unique brass hardware and natural terrazzo countertops.”