courtyards + terraces bring nature into the OODA residential complex

courtyards connect with contemporary spaces

‘San Lorenzo’ is one residential proposal in the Algarve, on the south coast of Portugal, which draws its traces from the historical and contemporary heritage of the region. Designed by ODAthe result sees a monastery-like configuration that poetically interplays with the central courtyard, along with landscape areas and terraces, blurring the boundaries between nature and built-up space. This feeling is further accentuated by the generous presence of pine trees, shrubs and other undergrowth, creating a visual continuity of the lush vegetation on the surrounding golf course and lakes.

all images by OODA

giving a poetic touch to a domestic environment

The project envisages sixteen apartments, including types T3 and T4, with additional equipment and the reconstruction of the ClubHouse. The design group at OODA makes the most of the outdoor spaces that combine both private and shared use through a series of terraces and gardens that unfold both on the ground and on the main level.

Features of monasteries, fortresses and courtyards are merged into the residential complex, creating ‘a kind of poetic atmosphere’ within the project, as noted by the architects. ‘San Lorenzo’ maximizes the use of social and communal spaces while providing an intimate experience in reserved and private spaces. In zones with large spans, the presence of translucent elements acts as a buffer, reducing visual noise and its impact on the interaction of different spaces with the surrounding landscape.

‘Courtyards can bring a sort of poetic atmosphere to any project. There is an opportunity to play with the light, the sound, the access, the vegetation and the geometry. In our proposal, these are key areas to access all units, an intimate and private space as the opposite of the wide views at the edge of the platform. Grammar and composition translate into simple gestures that dissolve topography as forms of dialogue with nature, not subtracting its qualities, but rather maximizing their existing potential and adopting biophilia as a matrix of spatial and sensory composition, ‘ explain the architects.

central courtyard + terraces by OODA bring nature into a monastic residential complex in portugal
the lush greenery and the water element create a visual continuity with the surroundings

The main challenge for the team was to create architecture that integrates seamlessly into the environment. To achieve this, a material palette has been chosen that fits harmoniously with the location and at the same time responds to the climate and the indigenous condition. By using renewable and local materials as much as possible, residents can adapt their comfort to different climates in a responsible and sustainable way.

‘The exposure to the sun and its variation make it possible to optimize natural lighting without compromising the thermal and visual comfort of the occupants. Green roofs make it possible to take advantage of their enormous architectural, aesthetic and environmental benefits, promoting the natural balance.’

central courtyard + terraces by OODA bring nature into a monastic residential complex in portugal
an interplay with the solid, opening, access, vegetation and geometry

OODA courtyards and terraces bring nature into a monastic residential complex in Portugal
to frame immersive panoramas, forcing a more intimate experience with nature

Leave a Reply